Het lijkt misschien heel leuk en interessant om een klus woning te kopen en daarna zelf aan de slag te gaan om jouw droomhuis te realiseren. Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je zoiets aan? Welke bouw processen moeten worden geïmplementeerd en wie kan de meest volledige adviezen verschaffen?

In deze video zie je in welke staat de woning mankeert. In de eerste instantie was het huis redelijk bewoonbaar. Onze opdrachtgever en de eigenaar van het huis heeft alle losse wanden, verlaagde plafonds, bestaande badkamer en de bestaande vloeren zelf verwijderd. Dit heeft een enorme besparing geleverd op sloopkosten. Zij hebben het casco aan ons overhandigd. Vanaf dat moment zijn wij begonnen met filmen.

Hoe de verbouwing zich verder ontwikkelt, zie je in onze vervolg afleveringen.

Je ziet in het begin van de video dat de verdiepingen helemaal leeg zijn en dat op de bovenste verdieping al dakkapellen zijn geplaatst door een derde partij. De vloerbalken zijn enorm gezakt. Het huis is oorspronkelijk gebouwd op koeienhuiden tegen de dijk aan. Met de tijd is het hele huis verzakt waardoor alles scheef en schots is gaan staan. Het verschil in de vloer is 0 cm en -28 cm op de eerste verdieping en 0 cm en -20 cm op BG. Dit betekent dat de vloer op sommige plekken 28 cm opgevuld moet worden om het gelijk te trekken.

In de video is de zijgevel achter mij heel erg dun. Er is absoluut geen sponning tussen buiten en binnen. Hetzelfde geldt voor het dak en de zijgevel op de begane grond. Dit betekent dat de ruimte weinig tot niet geïsoleerd is.

Het souterrain is een hele vochtige plek. Ik geef alleen aan wat de voorlopige indeling zou kunnen worden. Eerst zou daar een betonnen bak gestort moeten worden voordat wij aan de slag kunnen.

Stappenplan verbouwing:

In het kort: de vloeren worden rechtgetrokken met brede planken en tengelwerk. Vervolgens leggen wij OSB platen op. Op veel plekken komen er voorzet wanden van metal stud profielen die vervolgens bekleed worden met houten platen en gips platen.

De sponning tussen buiten- en binnenwanden proberen wij minimaal te houden maar wel volgens de isolatie bouw normen. Het dak en de wanden worden geïsoleerd met 75 mm steenwol. Aansluitend brengen wij dampremmende folie aan. Op de BG maken wij een verlaagd plafond in verband met het geluidsisolatie. De draagbalken worden afgetimmerd en blijven in zicht.

Wij gaan de dakkapellen aftimmeren en afwerken. Hoe wij dat doen zie je in onze vervolg video’s. Voor het aftimmeren van delen in de badkamer, gebruiken wij hardhout (meranti). Dit soort hout is meer bestendig tegen vocht en is te verkrijgen in verschillende bouwwinkels en houthandels.

Waterafvoeren en -toevoeren worden geïsoleerd met geluidsisolatie. Het is niet leuk als je de wc doortrekt en je hoort het afvoer door het hele huis stromen.