In deze laatste aflevering om de gipsplaten te afwerken, geef ik een aantal tips en trucks om de wad en plafond glad en sausklaar te maken met Finishpasta van Knauf. Een dag eerder heb ik de gipsplaatnaden gevuld en in deze aflevering werk ik het hele oppervlakte met deze vulpasta. Het is makkelijk, schoon en veel efficiënter dan het traditionele stucwerk. Als de pasta droogt, kunnen de grove delen gladgeschuurd worden voor een schilderklaar wand of plafond.

Gereedschap:

  • Plafonneer messen
  • Spaan
  • Troffel
  • Kwast
  • Schuurpapier of schuurspons
  • Emmer

Indien je graag met de spaan alles vult en afwerkt, zorg dat de spaan afgeronde hoeken heeft om beschadiging te voorkomen tijdens het strijken. De plafonneer messen hebben een grotere en een zachtere blad dan gewone spackmessen. Ik werk er graag mee omdat ik in één keer de wand sausklaar kan opleveren zonder het te schuren.

De wanden en plafonds met een kant en klare pasta af te werken heeft meer voordelen. Als je alleen de naden vult en daarna schuurt, dan beschadig je het gipsplaat papier. Door alles met een pasta af te werken, voorkom je dit en het reduceert de absorbtie van de latex. Het papier neemt veel water in. En het kan zijn dat de wand of plafond na het eerste keer schilderen niet egaal is gedekt.

Na deze klus heb ik een aantal emmers overgehouden waar ik mijn gereedschap houd om gipsplaten af te werken, muurgaten te vullen, scheuren af te werken, hoekjes plaatsen en allerlei kleine reparaties.

Bekijk ook: Part 1 – Gipsplaten afwerken: Hoeklijn plaatsen, gaasband aanbrengen
Part 2 – Gipsplaten afwerken: papieren voegband aanbrengen, naden vullen