Een badkamer renovatie of compleet verbouwing vergt veel meer vakmanschap en aandacht voor detail voordat er een begin gemaakt kan worden. Elke badkamer is anders net als de wensen voor de renovatie of verbouwing. Het is daarom raadzaam om van tevoren goed te plannen wat je precies wilt doen met de ruimte en welke begroting je tot je beschikking hebt.

Doe eerst wat onderzoek naar de gemiddelde kosten en materialen om een badkamer te verbouwen om een indruk te krijgen wat dat inhoudt; en belangrijker, om de offertes van de vakmensen juist te kunnen beoordelen.

Huidige staat van de badkamer of “Waar begin ik?!”

Bestaande badkamers verschillen ten opzichte van elkaar door aantal kranen, aantal wc’s, wasmachine aansluitingen, ventilatiekanalen en het meest belangrijke door oppervlakte en locatie. Hoe groter de oppervlakte van de badkamer des te duurder de verbouwing. 10 m2 tegelen zal veel goedkoper uitvallen dan 15 m2 of 20 m2.

Aansluitend hoe ingewikkelder de locatie van een badkamer des te duurder de verbouwing. Een badkamer in een grachtenhuis zal zeker veel meer kennis en vakmanschap vergen dan een badkamer in een nieuwbouw woning.

Draagvloer

Hier moet je denken aan dat de draagvloer in een grachtenpand uit houten draagbalken bestaat, plaatmateriaal en gestorte beton. Een vakman moet uitrekenen of de bestaande badkamer vloer sterk genoeg is om het hele gewicht van de badkamer te dragen. Is dat niet het geval dan zal dit opnieuw aangebracht moeten worden.

Een vakman moet uitrekenen of de bestaande badkamer vloer sterk genoeg is om het hele gewicht van de badkamer te dragen. Is dat niet het geval dan zal dit opnieuw aangebracht moeten worden.

Het materiaal percentage zal hier vele malen hoger zijn ten opzichte van de installatie en arbeid. In een nieuwbouw huis zal al een betonnen vloer aanwezig zijn waardoor een ingewikkelde constructie niet meer nodig zal zijn.

Staat van de badkamer

Daarnaast is de staat van de bestaande badkamer erg belangrijk voor jouw begroting. Hoe slechter de staat van de badkamer des te duurder de verbouwing. Hier kan je denken aan loskomende tegels, vochtproblemen waaronder lekages, ventilatiemogelijkheden, uitgeleefde badkamer sanitair.

Vaak kan de aanwezige sanitair hergebruikt worden. Dit scheelt installatie kosten en je bespaart vervolgens op nieuwe sanitair.

Vochtproblemen

Vochtproblemen in de badkamer is de oorzaak van loskomende tegels, stucwerk, schimmel en vervolgens stank. In dit geval moet alles gesloopt en opnieuw opgebouwd worden.

Vochtproblemen ontstaan door slechte ventilatie en/of door lekkages. Bij een lekkage moet je denken dat er eerst iets gesloopt moet worden om de oorzaak te constateren. Dit verhoogt de kosten van de badkamer renovatie. Indien de badkamer slecht geventileerd is, zal er in het nieuwe badkamer ontwerp een goede lucht toe- en afvoer geïnstalleerd moet worden om de bestaande problemen te voorkomen in de toekomst.

Hoe de badkamer verbouwing schatten?

De beste manier om de kosten van een badkamer verbouwing te calculeren doe je zo.

Stel eerst een beschikbare begroting vast. Onze voorbeeld: €8000
Ga hier van uit dat de nieuwe situatie van 8 m2 het volgende heeft: inloopdouche, douche kraan, wasmeubel, wastafel met 2 kranen, hangend wc en 15 m2 tegelwerk. Het eerste wat je doet is de gewenste sanitair en tegels opzoeken en samen optellen:

  • Douche kraan – € 200
  • Drain – € 150
  • Wasmeubel – € 145
  • Wastafel – € 150
  • 2x kranen – € 100
  • Hangend wc – € 295
  • Tegels – € 375

Totaal sanitair incl. btw = €1415

€ 8000 – €1415 = €6585
Let op: €6585 – 21% btw= €5442
€5442 is het uiteindelijke bedrag waar het materiaal, arbeid en overige kosten inbegrepen zijn zonder btw.
TIP: Houd rekening met eventuele onvoorziene kosten zoals: extra elektra aanleg, lichtpunten, tegel profielen, leidingen, en andere specifieke kosten. Je kan deze elementen niet van tevoren berekenen zonder de hulp van een professional.

In de meeste gevallen maakt materiaal 30% tot 55% uit het totale bedrag, 30% tot 40% arbeid en de rest is installatie en overhead kosten zoals parkeren en afvoerkosten. Dit is uiteraard zeer afhankelijk van de wensen van de klant. Een badkamer verbouwen of renoveren is dus enorm kapitaalintensief.

Je kan de badkamer ook een nieuw gezicht geven als je weinig geld hebt. Vaak kan je over de bestaande tegels (laten) tegelen. Laat voor de zekerheid eerst een vakman naar kijken. Om geld te besparen, kan je de stroomplaten, badkamer meubels en sanitair zelf verwijderen en monteren. Het is makkelijker voor de tegelzetter en je houd geld over voor iets leuks.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een badkamer verbouwing?

Simpele verbouwing – €1500 – €3000

Deze begroting is genoeg om een frisse look te geven aan je badkamer. Afhankelijk van de grootte van je badkamer kan hiermee al de badkamer opnieuw laten betegelen, beperkte badkamer elektra aanpassen of aanbrengen, hangende wc plaatsen en een nieuwe wastafel plaatsen. In sommige gevallen is dit ook voldoende om een inloop douche in te plaatsen. Houd rekening mee dat je dus geen maatvoering mag verwachten voor dit bedrag.

Gemiddelde badkamer verbouwing – €3000 – € 10000,-

Een gemiddelde badkamer verbouwing is de meest voorkomende keuze. Deze begroting staat veel meer toe zoals een nieuw bad, nieuwe installatie, diverse nieuwe aansluitingen en afvoeren, duurdere keramische tegels. Of een wat luxere inloopdouche met vloerverwarming en een hang wc. Met deze begroting heb je meer vrijheid in de keuze om luxere badkamer meubel aan te schaffen.

Luxe badkamer verbouwing – € 10000 – en meer

Oud uit en nieuwe in! Als je de beste kwaliteit wilt in jouw badkamer dan is dit de beste optie om de badkamer te renoveren. Van hangmeubels en hangende wc tot verlaagde plafonds met spotjes en elektrische vloerverwarming. Dit betekent letterlijk alles van de oude badkamer verwijderen en een totale nieuwe herindeling laten plaatsen, met tussenwanden, nissen in de douche, glazen tussenwanden en vrijstaand bad.

De prijs voor deze optie kan oplopen tot wel € 50.000,-. Hierbij moet je denken aan meubels op maat, marmer of natuurstenen vloeren en wanden, Beton Ciré Unique afwerking, golvende verlaagd plafonds, etc.

TIP: Vraag met grote zorg verschillende vakmensen om een offerte en laat ze goed weergeven welke kwaliteit ze in de offerte meenemen. Vraag tevens om specifieke elementen zoals wat de kracht van een draagvloer moet zijn of welke soort ventilator geschikt is boven een douche of binnen welke zone’s deze geïnstalleerd moet worden, standaard hoogte kraanplaten, etc.

Hoe bespaar ik op een badkamer renovatie?

Zelf slopen en afvoeren

Een goede manier om geld te besparen op een badkamer verbouwing is om zelf zoveel mogelijk van de bestaande sanitaire ruimte te verwijderen en af te voeren. Slopen en afvoeren kan soms een paar dagen in beslag nemen voordat het gebouwd kan worden. Je kan wel tot € 1.500,- besparen op sloop- en afvoerkosten.

Sanitair, tegels en ontwerp voorbereiden

Zoek eerst goed uit hoe je de badkamer ingericht wilt hebben. Een vakman kan efficient en vlot werken wanneer er een ontwerp, de sanitair en de tegels aanwezig zijn van de badkamer. Je voorkomt ongewenste misverstanden en vertragingen wanneer alles van tevoren aanwezig is en goed voorbereid.

De vakman zal ook dan geen excuses hebben om niet alles op tijd op te leveren. Met een goede voorbereiding kan je tot € 500,- besparen op een kleine verbouwing.

Lokale vakmensen aannemen

Een vakman uit hetzelfde stad of dorp zal goedkoper zijn dan een vakman die elke dag 50 of 100 km moet afleggen. Je bent tegelijkertijd goed bezig om je lokale (mede) ondernemer te steunen door hem de klus te gunnen. Daarnaast rekenen veel aannemers rekenen voorrijkosten. Laat je goed informeren of dit het geval is.

Let op bij goedkope materiaal!

Aansluitend, een bekwame professional zal nooit met goedkope materialen werken omdat hij/zij geen betrouwbare resultaten kan garanderen. Je mag natuurlijk ook kiezen voor bouwmaterialen van inferieure kwaliteit (“goedkope materiaal”). Houd dan wel rekening mee dat je minder comfort mag verwachten, een kortere levensduur van de sanitaire ruimte en het meest voorkomende: veel problemen.

Je mag natuurlijk ook kiezen voor bouwmaterialen van inferieure kwaliteit. Houd dan wel rekening mee dat je minder comfort mag verwachten, een kortere levensduur van de sanitaire ruimte en het meest voorkomende: veel problemen.

Wij willen u, uit onze ervaring, adviseren om in ieder geval niet voor de laatste optie te kiezen, tenzij u een badkamer laat plaatsen met een korte levensduur.

Vitalie Interbouw werkt alleen maar met cementgebonden producten in sanitaire ruimtes. Daarom kunnen wij 5 jaar garantie op onze diensten aanbieden.

Bekijk ook: Hoe bespaar ik kosten op een badkamer verbouwing?

Offertes aanvragen voor een badkamer verbouwing is kosteloos. Een bezichtiging is noodzakelijk om een prijs op maat te kunnen maken en afspraken vast te kunnen stellen.