Lees hier hoe een simpele toilet verbouwing kan transformeren in een fantastische en verrassende ontdekkingsreis. Van 1,8m hoge kleine wc ruimte naar een bijna 3m hoge moderne en aangename privé ruimte waar je ‘met plezier naar toe gaat’.

Wij hebben enorm veel plezier beleeft tijdens ons recente verbouwingsproject en besloten  onze ervaring te delen met de wereld. Hierbij laten wij je weten wat wij hebben meegemaakt tijdens een toilet verbouwing, hoe wij tegenslagen in voorspoeden hebben omgetoverd en alle ontdekkingen die wij gedaan hebben tijdens het slopen van de oude wc ruimte.

AanvangToilet verbouwing voor foto Binnen Brouwersstraat

In onze portfolio fotogalerij Binnen Brouwersstraat zie je de oorspronkelijke uitstraling van het toilet. Het reservoir was defect en niet meer te repareren. De rest zag er redelijk uit: betegelde wanden en vloer. De vloer was 9 cm hoog met een opstapje van 5 cm vanaf het halletje. Aan de rechter kant van de wc was er een redelijk groot koof waar de afvoerleiding van boven naar beneden liep. In de koof was er standaarde afzuiging aanwezig. Verder was er een opbouw fontijntje aanwezig.

WC slopen

Hier is alvast en lijst met werkzaamheden die je als eerste moet uitvoeren voordat je begint met slopen:

Het eerste moeten de watertoevoeren afgekoppeld worden. In ons geval moest de watertoevoer beschikbaar blijven. Wij hebben om die reden het sanitair verwijderd en de toevoeren afgedopt zodat het water overal in het huis aanwezig zou zijn. Door de wc pot en het fonteintje te verwijderen, hebben wij ruimte gemaakt om goed te kunnen slopen.

Daarna hebben wij de stroom afgekoppeld om kortsluitingen te voorkomen. Hierna is het slopen eenvoudiger en hoeven wij ons geen zorgen te maken.

Verlaagde plafond

Het verlaagde plafond ging als eerste uit. Het was een verlaagde plafond van gipsplaten bevestigd op de oorspronkelijke rieten plafond. In overleg met de opdrachtgever hebben wij alles weggehaald. Daarbij hebben wij de oorspronkelijke draagbalken te voorschijn getoverd. De wensen van de opdrachtgever was om het nieuwe plafond zodanig te plaatsen dat de balken in zicht zouden blijven. Maar voldoende geïsoleerd om de bovengeluiden te dempen. Zo gezegd, zo gedaan. Wij hebben hier van een 1,80 m een 3 m hoge wc ruimte gecreëerd.

Wanden slopenToilet verbouwing voor foto na het slopen van de wanden

Een wand slopen is niet moeilijk, vooral als deze uit riet bestaat. Zo bleek tijdens het slopen van de wanden van dit project. Wij ontdekte dat de wanden bestonden uit dubbel tegelwerk op rietwanden aan één kant en dubbel tegelwerk, gipsplaat en 2 cm houten planken op regelwerk aan de andere kant. Het was een buitenwand die goed geïsoleerd moest blijven. Onze oorspronkelijke inschatting was enkel tegelwerk op gipsplaten of stenen wand.

Na het slopen van de wanden ontdekte wij dat elektra leidingen door elkaar liepen en dus zeer onveilig om het zo te laten. In overleg met de opdrachtgever hebben wij de leidingen ingebouwd naar de eis normen en voor een redelijke extra kosten plaatje hebben wij weer alle wanden verwijderd. Met dit besluit heeft de opdrachtgever ongeveer 6 cm aan zijruimte gewonnen.

Inbouw reservoir

De oorspronkelijke wc hing ongeveer 28 cm van de achterwand. Een standaard inbouw reservoir heeft een diepte van ongeveer 20 cm. Na het slopen van het reservoir hebben wij ontdekt dat er ruimte zat was om het nieuwe reservoir zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen. Met wat aanpassingen van de huidige watertoe- en afvoer. Met deze oplossing hebben wij een diepte kunnen bereiken van 17 cm. Voor een kleine ruimte is dit een enorme ruimtewinst.

WC vloer slopen

De wc vloer slopen vergde beleid en voorzichtigheid. Er liepen diverse waterleidingen door de vloer heen respectievelijk de afvoer van het fonteintje. De vloer bestond uit tegel, op tegel, op zandcement vloer, op een 2 cm lagje beton op folie… In totaal 9 cm!

Bij het verwijderen van de vloer ontdekten wij dat de waterleidingen aan het verrotten waren en dat zowel de wc afvoer als de fontein afvoer lekten. Waterleidingen hebben wij verwijderd en in de wand gebouwd en de afvoeren vernieuwd. Het resultaat: een stabiele nieuwe vloer van 5 cm met een opstapje van 1 cm. Hierbij hebben wij rekening gehouden met tegel- en lijmdikte.

WC koof verrassingToilet verbouwing oude afvoerpijp diameter

Aan de rechter kant van de wc is een koof zichtbaar, van boven naar beneden. Deze koof was 34 cm diep en 17 cm breed. Na het slopen van de koof kwamen wij een oude 75 mm afvoerpijp (gietijzer). Na een korte inspectie bleek de pijp een grote scheur te hebben in de lengte van ongeveer 13 cm. Als wij over onvoorziene kosten hebben, dan is dit zo een geval. Noch ik, noch de opdrachtgever hebben hier op gerekend. In overleg met de opdrachtgever besloten wij om de hele lengte van de gietijzeren pijp te verwijderen, van de bovenste verdieping tot de riool leiding, en te vervangen met pvc.

Tijdens het verwijderen ontdekten wij dat de pijp een binnen diameter had van maar liefst 30 mm ( maar hoort 75 mm te zijn). Totale lengte verwijderde pijp: ongeveer 6 m. Dit was ook een mogelijkheid om de nieuwe leiding zo ver mogelijk in de hoek te plaatsen, zodat het in hetzelfde ruimte ingewerkt zou worden als het inbouw reservoir. Het resultaat hiervan spreekt voor zich in onze Projecten.

Een simpele toilet renovatie verandert in een totale toilet verbouwing. Het project heeft veel aangename verrassingen en uitdagingen opgeleverd. Wij zijn heel erg blij met het resultaat. De opdrachtgever werkte en dacht mee in elke situatie. Respectievelijk waren wij flexibel en dachten zo veel mogelijk in oplossingen. Dit heeft geleid tot een prettige samenwerking meet een ontwerp naar eigen wensen.

Wil je meer weten over een toilet renovatie of badkamer verbouwing?
Bekijk onze artikel: Hoe bespaar ik kosten op een badkamer verbouwing
Of bezoek onze Youtube kanaal en abonneer je voor constante berichten en interessante (badkamer) video’s.