In Totale verbouwing aflevering 8 – Badkamer Verbouwen – vertel ik hoe wij aan de badkamer beginnen. Dit is de eerste aflevering van de badkamer video series!

Als eerste wordt een ondervloer gemaakt. In dit geval zijn er OSB platen voor gebruikt. Vervolgens storten wij de vloer met lichtgewicht beton op de Lewis platen, anders te weten als zwaluwstaart platen. De vloer afreien doe ik met een afschot naar de drain. Afschot maken naar de drain toe in de badkamer, kan je doen op de manier zoals ik het uitleg in deze video. Drain instorten doe je met krimpvrij mortel om lekage risico te verminderen. Wanden zetten doe je op een harde vloer. Hangend toilet wordt bevestigd aan de scheidingswand van de inloopdouche. De badkamer indeling is gemaakt door de opdrachtgever.

De drain heb ik eerst vastgezet op de bepaalde maat en dan ingestort met krimpvrije mortel. Ik heb rekening gehouden met de dikte van de lijm en de dikte van de tegel. Dit is een veilige manier om de drain te storten zonder risico op lekage.

Als de vloer stabiel genoeg is, dan pas kan je de scheidingswanden zetten. Ik geef tips over hoe je deze wanden snel en efficient kan zetten.

Aansluitend vertel ik wat de functie is van de Lewis platen en hoe het beton zich ‘vastklemt’ in deze platen. Gaten boren in lichtgewicht beton is veel makkelijker dan in gewone beton. Dit komt omdat het gewone beton harde stenen uit de natuur bevat en het lichtgewicht beton poreuze deeltjes.

Wij hebben eerst de scheidingswand van de inloopdouche en de wc gezet.

Hoe plaats je de metalstud wanden (metalstudprofielen):

  • Een vlakke en stevige bovenplaat bevestigen waar de U profiel opgeschroefd kan worden
  • Op de uiteinde de C profielen inzetten zodat het wandframe op zijn plaats blijft
  • Het frame waterpas stellen en vastzetten
  • De lengte van de wand bepalen
  • Om de 28 cm hart op hart komt een C profiel
  • Lengte delen door 28 cm om aantal profielen te bepalen
  • C profielen inzetten en vastknijpen

Daarop vervolgens het inbouw reservoir van het hangend toilet gemonteerd. Deze wordt later afgewerkt met plaatmateriaal en daarop wordt getegeld. Alles wat u ziet in de video is een ontwerp van de opdrachtgever. Dit is absoluut één van de beste manieren om de kosten van de badkamerverbouwing goed in handen te hebben.