In deze aflevering zie je mij aan de slag gaan met Wagner Project Pro 119. Voordat de machine klaar is om te spuiten, moet het goed voorbereid en getest worden.

Als eerste begin ik met het uitleggen van de bedieningswijze van de Wagner PP 119. Onderdelen die je opzet en aansluit om de machine te testen: aanzuigset koppelen, de spuitpistool en slang aansluiten en als laatste de spuitmachine vullen om te testen voor lekage. Dit doe ik door de zijknop op Prime te zetten en daarna op Spray.

Vervolgens zie je dat ik een aantal emmers met schoon leidingwater klaar heb staan, een kwast en een roller in het geval ik iets moet schoonmaken of corrigeren. Ik vertel wat de consistentie van de verf moet zijn om soepel te kunnen spuiten. Het beste latex voor spuiten die ik ervaard heb is Sigma Pearl Satin. Er zijn verschillende andere soorten latex, alleen ik ben er nog niet aan toe gekomen om ze allemaal uit te proberen. Mindere kwalitatieve muur verven zijn verven met veel vulmiddelen of zeer verdunde goedkope latex. Het beste spuitwerk kan je alleen leveren met een kwaliteitslatex.

Voordat ik aan de slag ga met spuiten vertel ik nog een aantal tips om de machine te bedienen. Spuit je met dunne latex dan zet je de druk lager. En als je met dikke latex spuit dan zet je de druk hoger in combinatie met een grotere filter en tip.

Ik begin de wand te spuiten vanaf de hoeken. Eers de randen, een keer dwars en de tweede keer in de lengte. Deze spuittechniek is gebruikt door veel professionals daar waar de verf de eerste laag slecht dekt. Bijvoorbeeld als je een donkere latex over een lichtere latex spuit of andersom.

Zoals je ziet kan je razend snel werken met een spuitmachine. Ik ben hooguit 15 min  bezig om de machine klaar te zetten en ongeveer 30 min om alles schoon te maken in te pakken. Ik gebruik maximaal 1,5 emmers water om de machine schoon te spoelen en daarna 1/2 emmer met smeermiddel om te vullen.

Bekijk ook: Wagner Project Pro 119 voor beginners – Alles wat je nodig hebt