Heb je wel eens afgevraagd welke voorwaarden van toepassing zijn om een stenen ondergrond te kunnen schilderen? Welke verf je nodig hebt? In dit artikel vertellen wij jou hoe wij de wanden hebben afgewerkt en hoe wij de betonvloer hebben geschilderd. Daarnaast vertellen wij wat je nodig hebt om een betonvloer te schilderen en de toepassing van een 2K vloer epoxy.

Inleiding project

Binnen een week moest ongeveer 100 m2 aan oppervlakte gestuct worden en een betonvloer á 60 m2 geschilderd worden. Dik gips aanbrengen op de wanden was geen optie wegens de damphoeveelheid die vrij zou komen uit de gips.

De betonvloer moest maximaal 4% vocht bevatten om de 2 componenten epoxy aan te kunnen brengen. Dit is de vochthoeveelheid vereiste voor een betonvloer. Elke zak gips (Goldband, Rotband, Schuurband, MP 75) wordt gemengd met ongeveer 20 l water. En voor 100 m2 is er ongeveer 25 zakken gips nodig en 500 l water. Het water verdampt grotendeels gedurende één week. Dit vocht verzamelt zich in alle oppervlaktes van het huis inclusief de vloer. Hierdoor is de kans groot dat de vloer de vochtgehalte zal overschrijden waardoor het niet binnen diezelfde week geschilderd kan worden.

Planning en werkwijze

Om toch aan onze deadline te houden, hebben wij de wanden gespackt met Topfinish en afgewerkt met Finishpasta van Knauf. De wanden waren redelijk vlak en netjes (beton en cellenbetonblokken). In alle andere gevallen is deze methode niet mogelijk als je een vlak oppervlak wilt bereiken. Het spackwerk was binnen één dag droog en kon in principe de volgende dag geschilderd worden. Deze keuze heeft ons veel tijd en moeite bespaard. Wij waren in staat om in dezelfde week de betonvloer te schilderen en op te leveren.

Betonvloer verf

Om de betonvloer te schilderen, hebben wij 2K epoxy gebruikt: Sigmafloor Aqua 2K EP Satin Colour Set 7038 (RAL). 1 l is voldoenden voor 6 m2. Voor een oppervlakte van 60 m2 hebben wij 10 l nodig (inclusief verharder). De vloer is 2x geschilderd, dus 20 l epoxy. Dit is meer dan voldoende voor particuliere gebruik. Voor intensief gebruik, adviseren wij om de epoxy 3x aan te brengen op de benodigde oppervlak.

Toepassing 2K epoxy

Elke volgende laag kan worden aangebracht 24 uur na de laatste aangebrachte laag. De epoxy hardt ongeveer een week. Dan pas mag het hard belast worden. Je kan wel de vloer licht belasten al na 24 uur (op lopen).

Deze epoxy heeft een openingstijd van 2-4 uur. Na deze tijd begint het verhardingsproces. Dus niet meer aanmaken dan je binnen deze tijd kan aanbrengen. De epoxy is te verkrijgen in 2,5 l en 5 l inclusief verharder. Het is aan te raden om met twee personen te werken om overlapingsverschil te vermijden. Een persoon doet de hoeken en een tweede persoon rolt het oppervlak.

Gereedschap

Wat je nodig hebt om de epoxy aan te brengen:

  • nylon rollers
  • wegwerp kwasten
  • tape
  • steel
  • mixer
  • garde
  • een grote verfbak

Een goede tip is om de epoxy met een degelijke harde te mixen op lage toeren. Dit voorkomt verkleuring in de verflagen en zorgt ervoor dat de verharder goed mixt met de verf.

Voor onze volledig C. van Eesterenlaan project fotogalerij klik hier