Een goedkope manier om de gipswanden af te werken is om de naden te vullen. De naden kunnen gelijk afgeschuurd worden en de wand is schilder- en behangklaar. Ik laat in deze aflevering zien hoe je de gipsnaden kan afwerken. Vervolgens geef ik een aantal tips hoe de papieren voegband aangebracht moet worden in en op de hoeken. De kopse kanten van de gipsplaat moet je eerst schuin afsnijden met een scherp mesje om de hechtingswaarde te vergroten.

Gereedschap voor het afwerken van de gipsplaten

  • mix emmer
  • platte troffel
  • hoektroffel
  • spaan
  • plamuurmes
  • schaar/afbreekmes
  • mixer

Advies: Laat de gips goed uitdrogen. De mortel is dan maximaal gekrompen. Werk je het af voor de tweede maal en is de gips gehard maar nog niet droog, dan bestaat er een kans dat de gips nog zal krimpen. Als de gips of pasta krimpt dan vormen zich kleine scheurtjes of oneffen oppervlakken.

Naden vullen

Om scheurvorming te voorkomen, gebruik je papieren voegband voor de inwendige hoeken. De band breng je aan met een beetje gipsmortel zodat het makkelijker hecht en werkt. Ik vind het makkelijke om een hoektroffel te gebruiken zowel voor de inwendige hoeken als de uitwendige hoeken. Je kan ook zien in deze video het gemaak waarmee ik de papieren voegband aanbreng. Hiermee creëer je gelijk de juiste hoek en hoef je niet van beide kanten de band apart af te werken. De spaan gebruik je om de hoek verder op te vullen.

Voor een gladdere afwerking kan je de wand 2x afwerken met pasta of een dunne gipsmortel. Hetzelfde mortel kan je gebruiken om de schroefgaten te vullen. Voor diepere oppervlaktes adviseer ik een gipsmortel die met water aangemaakt dient te worden. Deze krimpen nauwelijks of niet in tegenstelling tot een kant en klare pasta. De gips kan je makkelijk aanmaken met een mixer en een geschikte garde. Je kan ook een schroefmachine gebruiken. Voor het aanbrengen heb je een plamuurmes en een platte troffeltje nodig. Wil je sneller de gipsnaden vullen en meters maken dan gebruik je een grotere spaan.

Bekijk ook: Part 1 – Gipsplaten afwerken: Hoeklijn plaatsen, gaasband aanbrengen
Part 3 – Gipsplaten afwerken: Glad maken, schuren, sausklaar