“Ik wil mijn badkamer renoveren. Wat kost dat ongeveer?” De meest voorkomende vragen van veel mensen die graag hun badkamer willen verbouwen en weten niet waar ze moeten beginnen. Zoek niet verder want wij hebben voor u alles op een rijtje gezet in dit artikel. Van voorbereiding tot offertes aanvragen en vergelijken tot tips om zelf enorme kosten te besparen.

“Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit.” Cofusius

Voorbereiding

Hoe bereid ik me voor een badkamer verbouwing? Als eerste is het handig om te overwegen wat u wilt: de badkamer opknappen, renoveren of verbouwen. Het opknappen van een badkamer is de voordeligste optie en de verbouwing is de duurste en vaak ingewikkeldste optie. Dit hang veel af van een aantal aspecten zoals de oppervlakte van de badkamer, de hoogte van de badkamer, materiaalkeuze, zelf doen of laten doen, etc.Badkamer opknappenVaak is het opnieuw voegen van de tegels en kitten van de randen al genoeg om uw badkamer een frisse uitstraling te geven. Dit kan meestal binnen 2 á 3 dagen gerealiseerd worden. Een laagje verf, misschien met een andere kleurtje, is ook voldoende om uw badkamer aantrekkelijker te laten uitzien. Dit is echt een klusje voor de doe-het-zelfer en hoeft niet duur te zijn. Deze methodes zijn zeker te realiseren onder een begroting van €1500Badkamer renoveren

Het vervangen van een staand wc met een hangende wc, opnieuw betegelen, douchecabine vervangen, inloopdouche plaatsen, de badkamervloer   betegelen, dit valt allemaal onder badkamer renovatie. Soms is het nieuwe tegels zetten of leggen op bestaande tegelwerk is ook voldoende om uw badkamer weer leuk uit te laten zien. Misschien omdat u de bestande tegels niet meer mooi vindt.

Een manier om geld te besparen op een badkamer renovatie is om zelf de voorbereidingen te treffen en de sanitair aan te schaffen. Denk maar aan de bestaande wc zelf te verwijderen, het hechtingsmiddel aan te brengen op de bestaande wanden of vloer, de douchecabine zelf verwijderen. U kunt ook de wanden laten stucen in plaats van tegelen. Stucen is bijna de helft goedkoper per m2 dan tegelen. En dit kunt u makkelijk zelf schilderen. Wél badkamer verf gebruiken.

Badkamer verbouwenBadkamer verbouwing is een proces dat tot 4 weken in beslag kan nemen waarbij de kosten tot eindresultaat €15000 en meer kunnen bereiken. Maar als u geen tijd heeft en alle verantwoordelijke taken naar de aannemer schuift tot het kiezen van de tegels en badkamerspiegel, dan is dit onvermijdelijk.

Hier hangt de prijs ook af van de afmeting van de badkamerde gewenste inrichting en de deelname van de opdrachtgever. Een inloopdouche bijvoorbeeld is veel duurder dan een douchebak of douchecabine omdat de drain of de doucheput ingestort moet worden en de hele vloer verhoogd moet worden om de gewenste afschot te bereiken.

Een groot deel van de kosten kunnen bespaard worden door zelf de oude badkamer te slopen en af te voeren. Verder, zelf leidingen omleggen of verplaatsen bespaart veel geld. Hoewel dit een klus is voor een gespecialiseerd installatiebedrijf. Vaak zijn er risico’s aan dit soort werk verbonden en om die reden liever laten doen dan zelf doen.

Het slopen en voorbereiden is het meeste werk dat ongeveer 1 week in beslag neemt. Op een bedrag van € 10.000,- bespaart u al gauw bijna 1/3 van de totale begroting. Het is wel aan te raden om met de aannemer te advisieren hoe u het sloopwerk uitvoert.

Aansluitend kunt kosten besparen door zelf het sanitair uit te zoeken en de inrichting van de badkamer te maken. Hier kunt u denken aan zelf de tegels kopen, wastafel of fonteintje uitzoeken. Dit is een leuke gelegenheid om te shoppen en u heeft alles in handen voor uw badkamer inrichting.

De nadelen van een totale badkamer verbouwing is dat u gedurende 3 á 4 weken geen sanitaire voorzieningen heeft . Het is handig om dat in de eerste instantie te regelen voordat u start met de verbouwing. En als u buren heeft, is het raadzaam om ze op de hoogte te stellen van de verbouwing.

Badkamer verbouwen stappenplan:

 1. Tijdelijke sanitaire voorzieningen regelen
 2. Waterleidingen afkoppelen en afdoppen
 3. Elektra afkoppelen
 4. Het slopen en afvoeren van de bestaande badkamer
 5. Nieuwe leidingen aanleggen en indeling maken
 6. Opbouwen van de nieuwe indeling
 7. Tegelwerk, stucwerk en voegen
 8. Sanitair plaatsen en aansluiten
 9. Kitten
 10. Schilderen en afwerken

Handige tips voor een badkamer verbouwing of renovatie:

 • Zorg dat u van tevoren weet welke tegels en sanitair u wilt in de badkamer.
 • Plan uw sanitaire voorzieningen voor de verbouwing.
 • Besluit wat u zelf wilt doen en hoe dat verdeeld kan worden. Wie sloopt en wie voert af het afval?
 • Maak een tekening of schets van de nieuwe indeling om misstanden te voorkomen.
 • Wenst u opbouw of inbouw? Vaak is het inbouwen van de leidingen duurder dan het opbouwen. Bij een kleinere begroting is dit handig om van tevoren te plannen.

Bekijk ook: Gemiddelde kosten badkamer verbouwing of “Waarom zo duur?!

Offertes aanvragen

Er zijn verschillende websites waar u uw klus kan plaatsen. U krijgt vervolgens een aantal biedingen en verzoeken en u mag zelf uitkiezen wie u uitnodigd voor een bezichtiging.

Verder heeft u aan 3 offertes meer dan genoeg om een goede indicatie te krijgen wat uw badkamer verbouwing gaat kosten. Bent u niet tevreden, dan kunt u gerust zoeken naar meerdere aanbiedingen.

Let op lage biedingen! Vaak wordt er met materiaal van laag kwaliteit gewerkt. Een badkamer verbouwing is iets dat u tientallen jaren probleemloos hoort te genieten. Laat de aannemers specificeren met welke materiaal zij gaan werken.Offertes aanvragen voor een badkamer verbouwing is kosteloos. Een bezichtiging is noodzakelijk om een prijs op maat te kunnen maken en afspraken vast te kunnen stellen.