Badkamervloer tegelen in een inloopdouche met een afvoergoot (Easy Drain); dat is wat in deze video aan de orde komt. Tegels plakken kan iedereen, met een paar handige tips en het juiste gereedschap. Zoals gebruikelijke laat ik zien met welk gereedschap je aan de slag kan en welke soort lijm ik gebruik.

Tegels op maat

Heel handig is om eerst op de schone vloer de tegels op maat te maken en ze in de gewenste patroon te leggen zonder lijm. Zo kan je altijd een fout corrigeren zonder gehaast te werken. Daarna is het alleen maar de lijm aanmaken en tegeltjes plakken.

Voor de vloertegels heb je best een goede tegelsnijder nodig omdat vloertegels harder zijn dan wandtegels. De haakse slijper gebruik je om de hoeken en vormen uit te zagen. Maak nooit meer lijm aan dan je binnen 20 min kan verwerken. Anders wordt de lijm stijf en verwerkt het moeilijker. Daarnaast hecht het veel minder.

Tile leveling system

Om de tegels vlak in te lijmen ten opzichte van elkaar, kan je het beste een leveling systeem voor tegels gebruiken, met andere woorden: tile leveling system. Dit is vooral handig als de vloer niet helemaal vlak is. Deze leveling systemen zijn best duur. Ik raad aan om liever de vloer zo vlak mogelijk te maken zodat je deze systemen niet hoeft te gebruiken. Vooral als je het voor jezelf een keer wil doen.

Lijmproces

Het meest gebruikte lijmkam om vloertegels te leggen is de 10 mm lijmkam. Om voor optimale hechting te zorgen, lijm je zowel op de vloer als op de tegel zelf. Ben je niet zeker of de tegel goed gelijmd is? Haal het dan uit met een troffel of een plamuurmes en breng lijm aan waar nodig. Om hetzelfde voegnaadje aan te houden, gebruik je één maat afstand platen. Vervolgens kan je wigjes gebruiken aan de zijkanten om de tegels tegen elkaar te drukken.

Houd de tegel schoon met een doekje of een spons. Dit is makkelijker wanneer de lijm nog zacht is. Op het moment dat de lijm hard is, kan je gelijk beginnen met voegen in plaats van eerst de hele vloer te krabben met een plamuurmes.

Ben je van plan om zelf badkamervloer te tegelen en kom je niet uit? Laat het ons weten en wij helpen een handje.

Bekijk ook: Badkamer tegelen 1 – Hoeken en drain waterdicht maken