“How-to: Een wand stucen / muur stucen – Part 3 – Afreien, sponzen, glad maken” is onze derde en laatste deel van Hoe stuc je een wand. In deze aflevering laat ik zien hoe je een gesmeerde wand het beste kan afreien of wel recht kan maken.
Gereedschap en materiaal:
- Plamuurmessen
- Spackmessen
- Spons
- Rap board
- Spaan
- Rei
- Waterpas
Kruiselings werken met het stuc gereedschap ( rei en spackmes ), is de beste methode. Je haalt/opvult van alle vier kanten gelijkmatig op. In het begin zal je op sommige plekken meerdere malen moeten afreien of afspacken. Uiteindelijk wordt het resultaat een strakke wand.
Je kan het ook met verschillende finish pasta’s afwerken diezelfde dag nog. Dit proces is sneller en handiger wanneer het door twee personen uitgevoerd wordt. Als je dit proces wilt zien, laat het ons weten door een bericht achter te laten en Like deze video.
Ik gebruik sponzen omdat ik het makkelijker vind om met de pap van hetzelfde materiaal te werken. Bovenal blijft de droogproces onverstoord. Afwerk pasta’s kunnen effect hebben op de droogtijd.
Verder kan je het alleen maar één keer het afspacken toepassen. Meerdere malen is niet per se noodzakelijk. Ik doe dat zelf wél en ik zou het ook aanraden. Maar alleen als je echt een super glade resultaat wilt behalen.
Bekijk ook: Hoe stuc je een wand / muur – 1 – Primeren
Hoe stuct je een wand / muur – 2 – Opzetten en Afreien
Dag Vitalie,
ik heb verschillende video’s gezien m.b.t. stucen. de video’s van jou vond ik heel leerzaam en hebben mij geholpen om een rechte wand te stucen, oefen baart wel kunst. mocht je nog een klus en tijd hebben om een keer een video te maken waarin je niet sponst maar een finisher gebruikt om het glad te krijgen, zie ik dat graag op youtube terug !
Hallo Necko,
Dank je wel.
Ik gebruik nooit finish producten op mijn stucwerk. De gips geeft meer dan genoeg pap na het sponsen om het oppervlak glad af te kunnen werken ( bijna korrelvrij ). Finish producten zijn bedoeld voor werk dat slecht gedaan is en gecorrigeerd moet worden. Of voor zeer vlakke ondergronden zoals ik in onze ,Gipsplaten afwerken’ video’s laat zien. Bovendien is het enige resultaat een glad oppervlak en geen vlakke oppervlak.
Daarnaast bestaan die producten uit andere componenten als de gipspoeder die zelf aangemaakt moet worden. De hechting is nooit een garantie.
Welke dikte rei wordt gebruikt voor de scherpe 1 meter rei? Deze heb je in 0,3 0,4 en 0,7 mm.
In het filmpje wordt deze rij gebruikt om na te reien.
Dank voor antwoord
Groet,
Jelle