“How-to: Een wand stucen / muur stucen – Part 3 – Afreien, sponzen, glad maken” is onze derde en laatste deel van Hoe stuc je een wand. In deze aflevering laat ik zien hoe je een gesmeerde wand het beste kan afreien of wel recht kan maken.

Gereedschap en materiaal:

  • Plamuurmessen
  • Spackmessen
  • Spons
  • Rap board
  • Spaan
  • Rei
  • Waterpas

Kruiselings werken met het stuc gereedschap ( rei en spackmes ), is de beste methode. Je haalt/opvult van alle vier kanten gelijkmatig op. In het begin zal je op sommige plekken meerdere malen moeten afreien of afspacken. Uiteindelijk wordt het resultaat een strakke wand.

TIP: Indien je toch het schuur methode mooier vindt, dan kan je al gelijk na het afreien beginnen met de afwerking zoals ik het in deze video laat zien. Advies: (10-20 min laten intrekken)
Het sponzen is niet noodzakelijk. Je kan de wand ook zo laten, vooral als je van plan bent om de wand te behangen, tegelen of om anders af te werken dan schilderen, zolang het maar recht is.

Je kan het ook met verschillende finish pasta’s afwerken diezelfde dag nog. Dit proces is sneller en handiger wanneer het door twee personen uitgevoerd wordt. Als je dit proces wilt zien, laat het ons weten door een bericht achter te laten en Like deze video.

Ik gebruik sponzen omdat ik het makkelijker vind om met de pap van hetzelfde materiaal te werken. Bovenal blijft de droogproces onverstoord. Afwerk pasta’s kunnen effect hebben op de droogtijd.

Verder kan je het alleen maar één keer het afspacken toepassen. Meerdere malen is niet per se noodzakelijk. Ik doe dat zelf wél en ik zou het ook aanraden. Maar alleen als je echt een super glade resultaat wilt behalen.

Bekijk ook: Hoe stuc je een wand / muur – 1 – Primeren
Hoe stuct je een wand / muur – 2 – Opzetten en Afreien