In deze aflevering krijg jij als kijker een indruk hoe een verdieping zonder vloer er uitziet. Hier zijn wij bezig om de balken uit te lijnen en de ondervloer op eenzelfde niveau te maken. Er komt verder geen regelwerk op. De ondervloer wordt verstevigd van de verdieping onder.

Zelf een ondervloer leggen? Een laminaat ondervloer leggen? Ik geef veel tips en leg in mijn afleveringen stap voor stap hoe je een ondervloer legt en hoe je een vloer egaliseert. Een vloer geluidsisolerend maken kan in dit geval van de verdieping onder omdat alles nog open is.

Voor deze verbouwing is er een beperkt begroting/budget beschikbaar. Om die reden heb ik afgesproken met de opdrachtgever om zo vaak mogelijk samen te werken en zelf de voorbereidingen te laten doen. Op deze manier besparen wij geld op het totale plaatje. Het scheelt enorm in kosten als je veel zelf doet en alleen het vakwerk aan een professional overlaat. Goedkoop een vloer of ondervloer leggen heeft zijn gevolgen. Het betekent dat er of op materiaal of op arbeid bespaard moet worden. Of misschien wel op allebei. Ik adviseer altijd om op materiaal niet te besparen. Bespaar liever op wat je zelf kan doen. Want dat materiaal wordt uiteindelijk jouw woonruimte en je wilt een goed gevoel bij hebben als je daar slaapt, loopt of werkt.

Ik laat ook zien welke gereedschap/instrumenten en op welke manier je het kan gebruiken. Er zijn verschillende methodes om een vloer uit te lijnen. In onze toekomstige afleveringen laat ik een andere methode zien.

Al het hout waarmee wij werken is inderdaad FSC gecertificeerd. Dit is een mix van verantwoord gewonnen hout. Bijna alle grote bouw winkels hebben tegenwoordig gecertificeerd hout.

Gereedschap dat ik persoonlijk heb gebruikt:

* Decoupeerzaag
* Invalzaag
* Rail geleiders / linialen
* Rei / balk
* Waterpas / laser met statief
* Alleszuiger met klopfilters
* Afschrijf haak / verstelbare haak
* Klauwhamer
* Vuist / terugslagvrije hamer
* Koevoet / breek hamer
* Rolmaat / meet lint
* Gehoorbescherming / oorkleppen
* Handschoenen
* Pen / potlood