Wanden zetten, regelwerk, isolatie

In deze video richt ik mij vooral op het isolatiewerk, wandskelet, en de processen die daarbij horen. Het dak kan je makkelijk zelf isoleren en de metalstud skelet kan je ook zelf plaatsen. Ik leg uit hoe je dat doet, welk materiaal je kan gebruiken en welk gereedschap je nodig hebt. Ik bespreek een aantal elementen die belangrijk zijn bij elke verbouwing, de manier hoe ik dat gedaan heb en wat er nog moet komen.

Je hoort mij in de video over sponning praten. Hiermee bedoelde ik de uitsparing tussen de buitengevel en de binnenkant van de wand. Het is belangrijk dat deze uitsparing minstens 20 cm is, en het liefst tussen 25 en 30 cm. Dit zorgt ervoor dat het huis goed geïsoleerd blijft, mits je dat goed doet.

Als eerste komt de isolatie van het dak aan de orde. Hiervoor hebben wij Steenwol (Rockwool) 75 mm dik gebruikt. De klant heeft dat zelf gedaan met mijn begeleiding. Dit materiaal irriteert minder op de huid, het is iets goedkoper en steviger dan Glaswol (Glasswool). Na het aanbrengen van de isolatie, wordt de elektra gemonteerd. Vervolgens brengen wij de dampremende folie aan. Deze bevestigen wij met nieten.

Voordat je de dampremmende folie aanbrengt, zorg ervoor dat elektra is aangelegd en de isolatie in ligt. Pas je regelwerk zodanig aan dat het makkelijk werken is en je zo min mogelijk de isolatie op maat moet maken.

Helaas hebben de omstandigheden ons niet toegelaten om het regelwerk te filmen. Ik kan dus weinig vertellen zonder beeld. Het regelwerk moet wel zo aangebracht worden dat de 75 mm Rockwool makkelijk in past. En de tengels moeten ongeveer 30 cm uit elkaar zijn om genoeg draagkracht te bieden voor de gipsplaten. Schroef niet te dicht bij de rand van de tengel. De kans is groot dat de tengel zal splijten en daarmee draagkracht verliezen.

Ten slotte laat ik zien hoe wij de wand bouwen bij de buitengevel en welk materiaal wij daarbij gebruiken. Voor het skelet gebruiken wij metal stud profielen van 50 mm. Voor kleinere binnenwanden mag ook 45 mm metal stud gebruikt worden. En tegen betere isolatie en meer draagkracht kan men ook 75 mm metal stud gebruiken. U profielen gebruiken wij voor boven en beneden en de C profielen daartussen. Je moet eerst alle C profielen op maat knippen of slijpen, inzetten en dan vast knippen met de kniptang. Deze kan je ook in de winkel kopen waar de profielen vandaan komen. Doe je dat niet en knip je het meteen vast dan kan je de laatste profiel(en) niet in zetten.