Dit is de tweede aflevering van onze Totale Verbouwing. Het eerste wat aan de orde komt is de vloer. De basis vloer of ondervloer voor een eventuele parket vloer, houten vloer, laminaat of tapijt. Op deze manier scheiden wij de verdiepingen definitief en hebben wij een nette en stabiele vloer om verder te gaan met de verbouwing op deze verdieping.

Gereedschap dat ik persoonlijk heb gebruikt:

* Decoupeerzaag
* Invalzaag
* Rail geleiders / linialen
* Rei / balk
* Waterpas / laser met statief
* Alleszuiger met klopfilters
* Afschrijf haak / verstelbare haak
* Klauwhamer
* Vuist / terugslagvrije hamer
* Koevoet / breek hamer
* Rolmaat / meet lint
* Gehoorbescherming / oorkleppen
* Handschoenen
* Pen / potlood

Het materiaal bestaat voornamelijk uit vuren geschaafd of niet geschaafd steigerplanken of planken 33x192x270 (mm), OSB constructie platen 18x59x244 (mm) waarbij 59 mm breed duidt aan als werk maat, grote schroeven om de planken vast te zetten (minstens 5×80, waarbij 5 de diameter/dikte van de schroef is en 80 de lengte). Voor deze vloer heb ik gefosfateerde schroeven gebruikt. Ik wilde weten of het goedkoper was en genoeg stevigheid zou bieden. Dat is mooi gelukt. Aansluitend om de OSB platen vast te schroeven heb ik torx schroeven gebruikt. Het schroeft zo lekker en efficient.

In deze aflevering vertel ik eerst wat je nodig hebt ongeveer om een vloer te leggen. Je ziet mij een ondervloer leggen, maar je kan dit gereedschap ook gebruiken om eventuele loop vloeren mee te leggen. In de volgende afleveringen van ‘hoe leg je een vloer’ zie mij aan het werk. Ik vertel meer over het vloer leggen en stabiliseren van een vloer.

Dit is een echt opdracht en wij zijn heel blij om toestemming te krijgen voor onze afleveringen!

Bekijk ook: Ondervloer leggen in 3 stappen – Stap 2 – Uitlijnen en voorbereiden
Ondervloer leggen in 3 stappen – Stap 3 – Platen Leggen